Georgische wijn


Gastheren waren Drs. Theo Jansen, directeur van Geodev B.V. en Vakhtang Chkheidze, senior counsellor van de Ambassade van Georgië in Brussel (resp. links en rechts op foto rechtsboven).
De gasten, onder wie zich wijnkenners en journalisten bevonden, bleven urenlang proeven van de rode en witte wijn en van de champagne, ondertussen lijsten invullend met waarderingspunten voor geur, kleur en smaak.
De gepresenteerde wijnen en wijnbedrijven waren geselecteerd op kwaliteit en exportervaring.

De wijnen waren afkomstig van negen wijnbedrijven:
Rachuli Winery, Manavi Wine Cellar, GWS , Teliani Valley, Tbilvino, Telavi Wine Cellars, Taro Wine, Kindzmarauli Corporation en Bagration 1882.
Namen van droge witte wijnen: Tsiska, Gurjaani, Old Tbilisi, Tsinandali. Droge rode wijnen: Alexandrouli, Old Tbilisi, Kondoli, Saperavi, Teliani, Napareuli, Mukuzani en Kindzmarauli. Semi droge en semi zoete wijnen: Kindzmarauli Ancestry en Kvanchkara. Mousserende wijnen: Old Reserve (brut) en Bagrationi (semi dry).


Een stukje geschiedenis
Wijnstraat (Oud-Tbilisi), geschilderd door Rusudan Javrishvili, 1979, olie op doek, 65 x 100 cm

In Georgië wordt de Moeder Gods in een hymne bejubeld met de woorden "Gij zijt de wijnstok" en algemeen bekend is dat de Heilige Nino, de Cappadocische non die in de vierde eeuw het christendom naar Georgië bracht, de grens overstekend twee wijnstokken samenbond met een haarvlecht, aldus een kruis vormend.
Weinig mensen weten dat er in het oude Tbilisi een Wijnstraat ligt.
De weg was vroeger de zuidoostelijke stadspoort naar Kachetië, Georgië's geliefde wijnstreek. Op deze route brachten handelaren de wijn naar de stad en lang geleden kwamen de inwoners van Tbilisi speciaal naar deze straat om te feesten en wijn te proeven in de 'doekanies', wijnwinkels. De straat met kinderhoofdjes die zich uitstrekte van de Mtkvari rivier langs de Metechi kerk bestaat als zodanig niet meer. Het was het traditionele, bruisende handelscentrum met werkplaatsen, smidsen, koperslagerijen, schildersateliers en muzikanten. Nu bestaat er alleen nog een ingekorte Wijnstraat. De rest is afgebroken en daarmee de halve Wijnstraat. Maar ook vandaag zijn er nog sporen te vinden van voorbije tijden, overblijfselen van vroegere wijnwinkels. Er is nog een wijnkelder. En een vleugje van weleer!

Georgië als bakermat van de wijncultuur

Kennis van deze methode is van generatie op generatie doorgegeven, aan familie, buren en vrienden die gezamenlijk meehelpen met het oogsten en het vinificeren.

Apollo van Rhodes, Strabo en Procopius van Cesarea noemen in hun geschriften de Kaukasus als het gebied waar de wijncultuur is ontstaan. Vandaaruit zou de cultuur zich hebben verspreid naar Mesopotamië, Egypte en Griekenland.
De met - 800 tot 3500 liter - wijn gevulde kvevri wordt ingegraven in de grond, ook van wijnkelders. Het hele proces van wijn bereiden, van fermentatie tot bewaren, vindt plaats in de kruik.
Op de site van Unesco is een informatieve video te zien in het Georgisch, met ondertiteling in het Engels, over de traditionele wijnbereiding in een kvevri, van het maken van de aardewerken kruik tot en met het oogsten van de druiven en het vinificeren. Bisschop David van Alaverdi zegt aan het slot: "Wijn is alles voor ons, het is een symbool voor waardigheid, moed en oprechtheid".
Klik hier voor Ancient Georgian traditional Qvevri wine-making method (2013).

Op sommige van de 8000 jaar oude potten zijn afbeeldingen van druiven getekend. Uit een chemische analyse blijkt dat de potscherven chemische resten bevatten van het wijnbereidingsproces. Men vond onder meer deeltjes van wijnsteenzuur, appelzuur en barnsteenzuur. Ook moderne wijn bevat deze stoffen.
Archaeologists find earliest evidence of winemaking, 13 november 2017: https://www.utoronto.ca/news/archaeologists-find-earliest-evidence-winemaking

Wurdeman is beeldend kunstenaar en ethnograaf en woont in Georgië sinds midden jaren negentig. Hij heeft zich verdiept in de folklore van Georgië waaronder wijnmaken volgens de kvevri-methode. In 2007 startte hij de wijnmakerij Pheasants Tears voor de productie en verkoop van Georgische wijn gemaakt van oude druivensoorten volgens de kvevri-methode.
Luister naar de lezing van John Wurdeman uit 2012 op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ryZygtBH4MM
